torstai 9. maaliskuuta 2017

Espanjan ja Suomen väliset erot


Espanja ja Suomi ovat hyvin erilaisia maata kulttuurillisesti. Työmatkani aikana Espanjassa olen huomannut aika paljon eroavaisuuksia maiden välillä, mutta mitä ne oikeasti ovat?
Seuraavaksi tulkitsen Espanjan ja Suomen kulttuurieroja kulttuurintutkija Hofsteden mallia apuna käyttäen. Hofteden mallissa on kuusi ulottuvuutta, joiden perusteella kulttuurieroja pystytään käsittelemään, ne ovat:


Valtaetäisyys:

Espanjan pistemäärä (57) tässä ulottuvuudessa ovat korkeat, mikä tarkoittaa sitä, että Espanja on hierarkkinen yhteiskunta. Espanjassa ihmiset hyväksyvät hierarkkisen järjestys, jossa kaikilla on paikkansa ja joka ei edellytä lisäperusteluja. Valtaetäisyys Suomen valtaetäisyyden pistemäärä (33) on pieni. Suomessa on moniarvoisuutta ja demokraattista asioiden käsittelyä sekä tasa-arvoisuutta.

Individualismi:

Suomi on enemmän yksilöllinen kuin kollektiivinen maa. Espanjan individualismiluku (51) osoittaa, että maassa on enemmän kollektivistisia piirteitä.  Espanjalaisille on erittäin tärkeää olla yhdessä perheen ja kavereiden kanssa kun taas suomalaiset haluavat usein olla yksin. Olen huomannut että, Espanjassa arvostetaan paljon oma perhettä ja perheen kanssa tehdään paljon yhdessä. Espanjalaiset ovat tottuneet tekemään enemmän tiimityötä kun taas suomalaiset valitsevat mieluummin yksilötyön.

Maskuliinisuus:

Espanjassa naisten ja miesten väliset asemat ovat eriarvoiset ja se on yleisesti tiedostettua. Suomessa puolestaan miesten ja naisten roolit kuvastavat toisiaan ja molemmilla on sekä maskuliinisia että feminiinisiä puolia.

Epävarmuuden välttäminen:

Epävarmuuden välttämistarvetta tarkkaillessa voidaan todeta, että suomalaiset ovat paljon suvaitsevaisempia kuin espanjalaiset. Suomalaiset ovat valmiimpia erilaisiin tilanteisiin eivätkä koe niitä uhkaaviksi. Espanjalaiset ovat enemmän varautuneita ja välttelevät kyseisiä tilanteita enemmän.  Espanjassa ihmiset haluavat sääntöjä kaikkeen, koska muutokset aiheuttavat heille stressiä.
  

Pitkän tähtäimen orientaatio:

Tässä ulottuvuudessa Suomi ja Espanja saavat samanlaiset pistemäärät joka tarkoita, että sekä Suomi että Espanja ovat normatiiviset maat. Espanjalaiset haluavat elää hetkessä, ilman suurta huolta tulevaisuudesta. Itse asiassa Espanja on maa, joka on antanut käsitteen ”fiesta” maailmaan. Suomessa arvostetaan perinteitä ja tulevaisuutta varten ei säästetä paljoa. 

Hemmottelu.

Nautinnontavoittelun arvo on Suomessa (57) korkeampi kuin Espanjassa (44). Edellä mainittuna perusteella, voidaan päätellä, että Suomessa on sosiaalisesti sallittua käyttäytyä niin kuin he haluavat, käyttää rahaa, hemmotella itseään vapaa-ajalla ja tehdä hauskoja asioita ystävien kanssa tai yksin. Lisäksi pistemäärä veikka, että suomalaisilla on positiivisempi asenne ja he ovat taipuvaisempia optimistisuuteen verryttäen Espanjalaisiin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti